Często kupujesz zyski oraz warzywa w supermarkecie?

Często kupujesz owoce oraz warzywa w supermarkecie? Podczas cotygodniowych dużych zakupów sięgamy do alejki ze nowymi towarami oraz przy okazji uzupełniamy zapasy zysków oraz warzyw.

Większość z nas zna, że lepiej kupować je na bazarach także w niskich zieleniakach, ale atrakcyjne reklamy i wygoda skłaniają nas do zakupów w markecie. Składa się jednak, że idealne i lśniące wyniki nie są wcale takie zdrowe, na jakie wyglądają. Dowiedz się, dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z sklepu.

Owoce dla perfekcjonistów

Czerwone i błyszczące jabłka, idealnie poukładane na wag półkach, wyglądają bardzo smacznie i zachęcają, aby zamontować je do koszyka. Cena zawsze jest kusząca, dlatego chętnie robimy zakupy produktów w markecie. Jesteśmy wielcy, że prowadzimy taki zdrowy tryb istnienia a ze smakiem jemy perfekcyjne jabłka.

Niestety, w współczesnym przykładzie zdanie „nie wszystko złoto, co się świeci” nabiera wielkiego znaczenia. Jasne i apetycznie wyglądające jabłka tylko udają zdrowe – tak naprawdę daleko im do owoców bezpośrednio z jabłoni, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.

Producenci żywności zrobią wiele, aby zachęcić nas do obrotów. Niestety, tkwimy w świecie, w którym wszystko pragnie stanowić idealne – od makijażu po artykuły do jedzenia. Część z nas nie chciałaby uzyskać jabłka ze „skazą” – o różnym kolorze, z plamkami i wyjątkowym kształcie.

Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych kluczy do nabłyszczania skórki. Powszechnie stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z… odchodów insektów. Dzięki szelakowi jabłko ma błyszczącą powłokę oraz stanowi zdecydowane na pokrycia. Gra tym korzysta dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżakować w markecie.

Do „malowania” jabłek zajmuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm występujących w Brazylii. Oba rodzaje wosku wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym, np. do prac wosków do podłóg czy samochodów.

A co się kryje pod woskowaną skórką? Jabłka należą do którychkolwiek z najczystszych owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy i pektyny, które pozytywnie oddziałują na kształt pokarmowy. Nie jednak choć możemy zyskać z dobrych składników wydobywających się w jabłkach.

Przy uprawie owoców traktowane są pestycydy, które planują chronić plony przed szkodnikami. Niestety, silne substancje chemiczne nie są też bez nacisku na materiały, które chronią. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze i wodę oraz umieszczają się w żywności. Spożycie wielkiej miary produktów zawierających pestycydy niesie ze sobą ryzyko wielu chorób – od zatruć pokarmowych, przez zaburzenia hormonalne, aż po nowotwory. Negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, jednak ciągłe spożywanie szkodliwych substancji że po każdym czasie wywołać kłopoty ze zdrowiem.

Co możemy osiągnąć, aby jeść zdrowe jabłka? Przede każdym zmienić dołączenie do skupów i uświadomić sobie, że idealne warzywa i zyski nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od swoich sprzedawców albo zacząć samodzielnie uprawiać niektóre gatunki. Pamiętajmy też, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć efekty i warzywa pod bieżącą wodą.