Mamy prawe nowiny dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak dużo dziewczyn nie tylko poprawia nastrój, ale jednocześnie świetnie przychodzi na zdrowie.

Mamy dobre reklamy dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak wielu kobiet nie tylko poprawia nastrój, lecz też świetnie oddziałuje na zdrowie. Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka czekolada jest najwartościowsza?

Czy mieszka duża czekolada? Jej zdrowotne naturze nie są żadną tajemnicą. Co roku pojawiają się nowe doświadczenia, które wykazują, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, i nawet otyłości. Wszystko to wartość dostających się w niej antyoksydantów.

Najnowsze testy wykonano w Norfolk w Anglii i wydano w czasopiśmie medycznym „Heart”. Badanie było 12 lat i zdobyło aż 25 tys. osób. Stronę z nich (20 proc.) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli jej mało 7 g dziennie. Wśród pytanych istniały jednocześnie osoby, które jadły 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę.

W czasie 12 lat badacze obserwowali zarówno dietę ochotników biorących wkład w teście, jak również ich treść medyczną. Po przeanalizowaniu danych wykazałoby się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było niższe o 11 proc. niż u tych, którzy zwolnili z tego przysmaku. Zagrożenie śmiercią z początku chorób układu krążenia zmniejszyło się u wielbicieli słodkiego przysmaku o 25 proc., a wystąpienie udaru o 23 proc. Amatorzy czekolady byli same mniej zagrożeni chorobą wieńcową.

Angielskie badania są przełomowe, ponieważ do ostatniej chwili wciąż podkreślano, że cukier i tłuszcz są największymi wrogami zdrowego serca. Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie ale nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy zaznaczają jednak, że taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów.

Nie szalejesz za gorzką czekoladą? Na pewno się ucieszysz, bo uczestnicy angielskiego badania jedli zarówno gorzką, kiedy i mleczną czekoladę. Wyniki badania prowadzą więc, że nawet słodka czekolada, którą tak uwielbiamy, może być nieoceniona dla zdrowia.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady to wartość przeciwutleniaczy otrzymujących się w kakao, jakiego nie jest zbyt mocno w mlecznej czekoladzie. Wyniki badań wskazują a na to, iż toż różne elementy mlecznej czekolady mogą żyć właśnie skuteczne dla zdrowia. Eksperci sugerują, że zminimalizowanie ryzyka chorób układu krążenia pewno stanowić zasługą wapnia oraz kwasów tłuszczowych spotykających się w mleku.

Nowe doświadczenia to balsam na duszę wszystkich łasuchów. Chociaż czekoladę zalicza się do słodyczy, wiele badań uważa na ostatnie, iż to jakiś z najodpowiedniejszych smakołyków. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego, możemy swobodnie sięgać tak po nią. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkt dobrej marce oraz kierować opinię na budowę kakao.

Lista powodów, dla których warto jeść czekoladę, zawsze się wydłuża. Co kilka miesięcy pojawiają się nowe badania, które sugerują pozytywny wpływ czekolady na zdrowie. Nie mieszka to nic dziwnego, niż skusić się na kostkę smakołyku. Jak zwykle radzimy jednak umiar, bo nawet najlepsze efekty w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe.