Melisa lekarska jest ziołem popularnym także wykorzystywanym od dawien dawna.

Melisa lekarska jest ziołem bliskim oraz podawanym od dawien dawna. Pierwsze zapiski o jej stosowaniu w ziołolecznictwie sięgają starożytnej Grecji. Teraz jest dawana jako podstawowy swój wyjście na stres, bezsenność, palpitację.

Życie oraz pozyskiwanie

Melisa lekarska jest ziołem rzadko występującym tak w Polsce, jej naturalnym miejscem jest Europa południowa i Afryka północna oraz część Azji. Morfologicznie przypomina pokrzywę lub miętę. Wyróżnia się delikatnym cytrynowym zapachem.

Dla celów leczniczy robi się liście melisy, a wtedy produkuje się spośród nich napar, suszy lub spożywa surowe. Bardziej ceniona od hodowlanej, jest polska postać melisy, ponieważ zawiera dużo substancji czynnych; niestety melisa rzadko tkwi w ostatniej linii w Polsce.

Substancje czynne melisy

Na pamięć Melisy lekarskiej, którą niewątpliwie uzyskała, zwraca się wiele substancji czynnych, od garbników, przez flawonoidy, po fenolokwasy, lecz główne właściwości zawdzięcza olejkom eterycznym które powodują związki trepenowe.

Melisa – wykonania i zalet

Melisa jest dużo dobrze przebadanym ziołem. Na wynik wielu badań zapewniono jej chodzenia: uspokajające, przeciwskurczowe, redukujące ciśnienie krwi oraz palpitację (przyśpieszone bicie serca).

Melisę lekarską możemy z powodzeniem wykorzystywać przy zbytnim pobudzeniu nerwowym, bezsenności, nadmiernym stresie, przyśpieszonej akcji serca, depresji.

Uczestniczy w współczesnym sensie sporządzić napar; łyżkę suszu lub nowych liści zalewamy w szklance wrzątkiem, parzymy pod przykryciem ok 15min. Tak skonstruowany napar spożywamy kilka razy dziennie po 3-4 łyżki jednocześnie.

Dzięki właściwościom uspokajającym i przeciwskurczowym melisa pozytywnie wpływa na kształt pokarmowy, redukuje wzdęcia, zaparcia, a podczas diety wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn za sprawą lekkich właściwości moczopędnych. Stosujemy napar tak jedno jak powyżej.

Melisa jedzona w przebiegu ciąży oprócz redukowania nudności i zmniejszania pobudzenia nerwowego, podczas karmienia piersią działa mlekopędnie.

Przeciwwskazania

Jedynym poważymy przeciwwskazaniem do użytkowania Melisy jest alergia na nią. Nie powiedziano zagrożenia dla dzieci ani kobiet w ciąży.

Melisa w kuchni

Wbrew pozorom i firmie, zioło to znalazło spełnienie w kuchni, jako załącznik do sałatek, sosów, ciał i deserów. Wszystko za sprawą lekkiego cytrynowego, orzeźwiającego zapachu. Z powodzeniem może zmienić trawę cytrynową.

W obiektach kulinarnych bierze się zazwyczaj świeże liście, ponieważ suszone tracą większość przyjemnego aromatu.