Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się również pomagają całkowitą odporność układu.

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie posiada takich strony. Dlatego profilaktycznie dorosły gość powinien wypijać jedną bądź dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.

Pomysłodawcą i ważnym autorem pytań był profesor z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Znalazłeś on, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobrych kontaktów z rodziny polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują skuteczne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Porównanie mętnego soku jabłkowego z konkretnym

Wrocławscy naukowcy porównali dwa sposoby wyciągów z jabłek – naturalnego i lekkiego oraz soku z wysoką zawartością miąższu. Zaprezentowało się, że sok jabłkowy mętny wykazywał pięciokrotnie większą siłę wymiatania wolnych rodników. – Dlatego uważam, że profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać samą bądź dwie szklanki takiego soku dziennie – podsumowuje prof. Oszmiański. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują dużą aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i zmniejszają w układzie poziom cholesterolu (w końca wiązania go przez błonnik). Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o około 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u ludzi. Owoce te, tak toż gdy ich produkty, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie szklankę mętnego soku jabłkowego

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i jeszcze 90 proc. związków polifenolowych, oraz co wewnątrz tym chodzi wykazują niską aktywność przeciwutleniającą. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich realizacja dokonuje się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu uczą one zdecydowanie więcej bioaktywnych polifenoli. W Europie Zachodniej i USA z kilku lat rośnie zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., i w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych jedzonych istnieje w części soków naturalnie mętnych.