Odpowiednia dieta nie obędzie się bez owoców. Gruszki można podawać na odchudzanie

Zdrowa dieta nie obędzie się bez owoców. Gruszki można łączyć na odchudzanie, lecz także jako część zdrowej, zbilansowanej diety ze powodu na ich prozdrowotne właściwości. Gruszki to wyniki dane w Europie już z czasów prehistorycznych. O gruszkach pisał sam Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar bawiłeś się uprawą tego wyborze w swoim ogrodzie. Gruszki, oprócz swych walorów smakowych, ma sporo zalet leczniczych. Między innymi gruszki wspomagają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, obniżają ciśnienie natury i przyspieszają gojenie się ran. Warto zatem przyjrzeć się temu zyskowi z nasza. 

Gruszki do Europy przybyły ze starej Persji. Na wstępu gruszki uprawiano wyłącznie na obszarze antycznej Grecji, skąd przybyły do Rzymu, gdzie stawały się „gwiazdą ogrodów”. Mimo iż gruszki były modne od tak dawna, w Zachodniej Europie wyhodowano je właśnie na momencie XVII i XVIII wieku. Nowe gatunki gruszki dostarczyły jej długą promocję w wszystkiej Europie. Największymi plantacjami gruszki mogą poszczycić się Francuzi i Belgowie. To naturalnie oni poznali lecznicze właściwości gruszki. Z okresem efekt ten stawał się również wielki w Polsce. 

Grusza to małe drzewo z grupy różowatych. Najbardziej oczywistym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Pierwotnie drzewa te były tylko w okolicy umiarkowanej Eurazji, nie sięgając tak bardzo na północ jak jabłoń, ponieważ wymagania cieplne grusz są wyższe. Gatunków gruszek istnieje sporo, natomiast ich systematyka nastręcza trudności. Odmiany gruszek bowiem łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki. Określa się, że grusza ma od 30 do 60 gatunków. Podczas wielowiekowej uprawy wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian gruszek. 

Grusza to drzewo o wysokim kształcie, choć występują również krzewiaste odmiany gruszek. Pędy gruszek są zazwyczaj proste, sztywne, łukowato wygięte i łatwo pokryte cieniami. Ich barwa jest zmienna: mogą stanowić zielone, żółtawe, ciemnoczerwone lub brązowe. Liście gruszy są eliptyczne i duże. Toż one mają podstawowe prawa do oznaczania gatunków gruszek. Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie jednak mają biały kolor.

Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco stożkowate. W miąższu gruszki występują komórki kamienne. Skórka zysku jest całkiem gruba, ziarnista, w odcieniu żółtym, zielonym lub brązowym. Grusze najlepiej rosną w centrach wydajnych i pozytywnych.

Gruszki średniej wielkości mają jakiś 60 kalorii, lub jak na wynik, kalorii w gruszce jest dużo mało. Dzięki małej zawartości kalorii, gruszki można stawiać w diecie odchudzającej. Spośród wszystkich elementów mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Gruszki duże są ale także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszki to silne źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Ponadto gruszki mają też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna stanowić typowym składnikiem odżywczej diety. W ilość dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.