Orzechy to sam z największych produktów spożywczych.

Orzechy to drink z największych produktów spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych korzystnie oddziałują na rzecz mózgu, wzmacniają odporność i utrzymują o zdrowie serca. Nowe doświadczenia wykazały, że orzechy są i dobrą metodą zapobiegania nowotworom, a ich obecność w diecie oddziałuje na przedłużenie życia.

Miłośnicy chrupania orzechów są preteksty do radości. W tym czasie pokazały się dwa inne badania dotyczące właściwości orzechów. Naukowcy z Kliniki Mayo oraz Uniwersytetu w Minneapolis wykazali, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W poszukiwaniu udział wzięło ponad 30 000 pacjentów. Okazało się, że u osób, które jadły co najmniej 3 porcje orzechów w tygodniu ryzyko śmierci powiązane z rakiem stanowi o 40 proc. prostsze w przyrównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą orzechów.

Badacze wykazali, że orzechy w diecie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego, macicy oraz trzustki. Eksperyment nie wykazał, aby orzechy działały na drobniejsze ryzyko zapadnięcia na szczególne rodzaje nowotworów. Nie udowodniono również, że orzechy mogą chronić przed cukrzycą typu 2.

Kolejne argumenty, aby jeść więcej orzechów dotarły z Holandii. Na Uniwersytecie w Maastricht badano **przez 10 lat wpływ orzechów na zdrowie**. W teście wzięło udział 120 000 kobiet i ludzi w wieku 55-69 lat. Po zebraniu informacji o ich wyglądzie bycia, chorobach i umieralności, badaczom udało się ustalić, co pewnie istnieć receptą na długowieczność. Zaprezentowało się, że życie 10 g orzechów dziennie minimalizuje ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. Osoby, które regularnie jadły orzechy rzadziej zapadały na nowotwory, choroby układu oddechowego oraz schorzenia układu nerwowego.

Holenderskie badanie potwierdziło to wcześniejsze odkrycia dotyczące pozytywnego wpływu spożycia orzechów na kształt sercowo-naczyniowy i społeczną kondycję organizmu.

Co ciekawe, badacze z Maastricht wykazali, że również orzeszki ziemne pozytywnie robią na nasz układ. Fistaszki tak tak nie są orzechami, ponieważ chodzą do rodziny roślin strączkowych. Zła informacja istnieje taka, że życie masła orzechowego nie daje naturalnie wspaniałych wyników dla zdrowia, jak jedzenie orzechów w nieprzetworzonej formie.