Owoc granatu wypełniony jest miłymi, soczystymi nasionami i więc one nadają się do utrzymania.

Owoc granatu wypełniony jest przyjemnymi, soczystymi nasionami plus więc one emitują się do spożycia. Nie wszyscy wiedzą, w który metoda wyciągnąć z zdrowej łupiny małe nasiona granatu, by nie pobrudzić wszystkiego czerwonym sokiem. Wbrew pozorom nie stanowi ostatnie takie trudne. Dowiedz się, jak jeść granat też jak przygotować szybką sałatkę z ziarenkami granatu.

Owoc granatu pokrywa twarda łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Wewnątrz łupiny znajduje się miąższ powiązany z mnóstwem soczystych, krwistoczerwonych, jadalnych ziaren o lekkim i wzmacniającym smaku. Najprzydatniejsze są te efekty, które zawierają skórkę ładną i lśniącą. Warto uważnie wybierać owoce podczas zakupów, bo jeśli skóra będzie za twarda, z prostymi plamami, pewno to znaczyć, że efekt był źle przechowywany także nie będzie teraz tak soczysty. Ponieważ plamy z soku z granatu są trudne do usunięcia, należy ostrożnie wydobywać nasiona z skóry.

Żeby wydobyć nasiona granatu z skóry, należy odciąć jego górną część (koronę), a następnie pokroić produkt na części i założyć do miski z wodą. Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na liczni, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina idzie na przestrzeń. Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na situ i dajemy do osuszenia (możemy je te osuszyć na ręczniku papierowym). Do jedzenia kształtują się nasiona i sok z granatu. Możemy zjeść same nasiona, przygotować sałatkę z dodatkiem granatu, np. z serem feta lub owocową, albo wykorzystać nasiona do dekoracji.