Podobnie jak szparagi, ananas został oszacowany na domu króla Ludwika XIV.

Również jak szparagi, ananas został uznany na domu króla Ludwika XIV. Jego dojrzenie i późniejszą sławę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Robiony w moc krajach tropikalnych, rozsławiony stał na wszystkim świecie podbijając serca dużo spośród nas. Charakterystyczny smak, zapach i soczystość, sprawia, że ananas posiada sporo miłośników zdrowych słodkości.

Ananas jadalny (Ananas comosus L.) to roślina o indywidualnym wyglądzie. Jego sercem jest owoc. Jego masa niekiedy trafia do 5 kg, a miąższ okrywa łupina. Na jego końcu wznosi się pióropusz długich, sztywnych liści. Owoce ananasa dojrzewają porą letnią. Największe plantacje obecnie istnieją w Meksyku, Brazylii oraz Chinach, a także na Hawajach oraz w obszarze Filipin.

Dzięki zwartości błonnika i złej ceny energetycznej, ananas zalecany jest w dietach odchudzających, wspomagając pracę jelit i usprawniając funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik ponadto daje poczucie sytości na dłużej, gdyż pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Dodatkowo obniżania wysoki poziomu glukozy we naturze. Wysoka ilość wody w miąższu ananasa nie tylko gasi pragnienie, ale też pozwala na dużą detoksykację i nawodnienieorganizmu. Zawartość enzymu o nazwie bromelia, sprawia, że ananas stanowi nadzwyczaj pozytywnym reduktorem masy ciała. Ułatwia trawienie białek, skrobi i tłuszczów. Wzmaga metabolizm, wykazując właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto enzym ten, posiada szerokie zastosowanie: wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega zakrzepom krwi, łagodzi bóle, zbija temperaturę ciała w sukcesu gorączki czy wspomaga leczenie dny moczanowej. Duża zwartość witaminy C polecana jest ponadto w kosmetyce jako składnik kosmetyków na przebarwienia czy preparatów anti-aging. Właściwości przeciwzapalne świetnie konsultują się w kosmetykach z kolei antycellulitowych, a zawartość enzymów grana jest do środków peelingujących.

Ananasy możne są w cukry, których zawartość może wynosić 14 %. Posiadają również wiele cennych witamin. Najwięcej w ananasie jest witaminy C, która wzmacnia system i chroni przed infekcjami. Poza niej odnajdziemy i witaminy z odmiany B (B1, B2, B6), A dodatkowo PP. Ponadto zlokalizujemy w nich kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan czy potas oraz estry kwasu kawowego oraz p-kumarowego z glicerolem. Dodatkowo ananas jest efektem niskokalorycznym, zawiera 54 kcal w 100 g. Reguluje pracę jelit przez zawarty w nim błonnik pokarmowy (1,2 g/ 100 g owocu), a także jest unikalne enzymy m.in. bromelinę, która wykazują silne działanie proteolityczne.