Za lodami przepada niemal wszystek – szczególnie latem, kiedy temperatury są wysokie, powtarzają się najlepszym ochłodzeniem

Za lodami przepada niemal każdy – szczególnie latem, kiedy temperatury są wysokie, umieszczają się najlepszym ochłodzeniem. Mają miliony smaków, są smaczne a wszelki z pewnością znajdzie takie, które mu zasmakują. Nikogo obecnie nie dziwi, że obok tradycyjnych śmietankowych czy czekoladowych, znajdziemy buraczane, serowe czy piwne lody. Deser tenże pamięta długą sprawę zaś nie robi się, by tracił na pozycje. Czy lody są zdrowe? Sprawdziliśmy!
Historia lodów
Początkowo lody były osiągalne tylko dla większej części społeczeństwa. Tylko pod koniec XVII wieku Procopio Cuto otworzył w Paryżu pierwszą publiczną lodziarnię i rozpowszechnił ten deser. W 1860 roku z kolei stanął we Włoszech pierwszy wafel, zaś w 1945 roku bracia Poerio i Bruto Carpigiani wymyślili i upowszechnili maszynę do lodów.
We Włoszech, czyli kraju, w którym wychowywała się produkcja lodów, które znamy do dzisiaj, jest nawet Muzeum Lodów, otrzymujące się w przestrzeniach Bolonii. To spośród pewnością istna gratka dla całych miłośników deseru.
Lody familijne czy impulsowe?
Możemy napotkać się z stracił na lody impulsowe, gastronomiczne i familijne. Co więc raczej znaczy? Pierwszy typ to każde lody, które sprawiamy niejednokrotnie pod wpływem projektu i naprawdę od razu zjadamy (gotowe rożki, lody na patyku itp.). Lody familijne to z zmiany takie, których część jest bezpośrednio większa, głównie w szerokim pudełku (np. rolady czy torty lodowe). Lody gastronomiczne oferowane są np. w kawiarniach, zwłaszcza w pucharku z wieloma dodatkami.


Czy lody sorbetowe są zdrowsze?
Sorbety, czyli lody owocowe, mają nieco kalorii niż śmietankowe (100 gramów sorbetu to ok. 50 kcal, z zmiany 100 gramów lodów śmietankowych to już ok. 150 kcal), zawsze w zespole mają dobrze więcej wzmacniaczy smaku i koloru, dlatego że powiedzieć, iż są zdrowsze.
Jednak sorbety w praktyczny ćwicz możemy robić samodzielnie, i następnie zyskamy pewność, iż są nie tylko dobre, ale również mocne. Zabiegów istnieje mało, można między innymi zamrozić świeżo wyciskany sok lub zblendować ulubione owoce na łatwą wielkość i zamrozić. Można też zamrozić owoce przed zblendowaniem (doskonale kształtuje się do tego banan) i używać od razu po wybraniu z blendera.
Czy lody tuczą?
Kiedy już wspominaliśmy powyżej, sorbety są niskokaloryczne, przez co nawet kobiety na diecie mogą sobie na nie pozwolić (jeżeli mogą kosztować owoce). Różne typy lodów plus są mniej kaloryczne z nowego sposobu deserów, w kontaktu z czym ważna powiedzieć, iż nie mają one istotnego zysku na bliską wagę.
Miejmy jednakże o tym, że często skłaniają nas lody z dodatkami – polewą czekoladową, posypką z cukierków, bitą śmietaną czy bakaliami. Czy lody są zdrowe w takim połączeniu? Wówczas kaloryczność rośnie i pomimo że taki złóż z stabilnością jest dumny, tak z niego zrezygnować. Lody bez dodatków są równie ważne, a przy okazji zdrowsze.