Zakwaszanie gleby – w jakim celu, kiedy oraz czym zakwasić glebę?

W sukcesie zbyt zasadowych gleb, kiedy wartość pH gleby przekracza 6,6 wskazane jest wykonanie procesu zakwaszania. Zakwaszanie niezbędne istnieje też czasami glebom przewapniowanym, takim, na których ogląda się zahamowany wzrost roślin.

Jest wiele gatunków roślin, które preferują kwaśną glebę, chodzą do nich przede wszystkim krzewy iglaste, paprocie czy rododendrony. By ich przebieg był jak najbardziej praktyczny, należy podać im kwasowy odczyn gleby.

Żeby odpowiednio zakwasić glebę, wskazane jest zbudowanie pomiaru jej odczynu pH. Tylko po uzyskaniu wiarygodnego wyniku, możliwe jest dopasowanie odpowiedniej ilości środka zakwaszającego. W wypadku gotowych preparatów instrukcja użycia zazwyczaj znajduje się na opakowaniu.

Proces zakwaszania należy wykonać wtedy, kiedy wartość pH gleby jest znaczniejsza niż ta, w której najlepiej czuje się dana roślina. Większość roślin preferuje odczyn gleby oscylujący w granicach 6,5. Żeby doprowadzić glebę do takiego stanu, niezbędne jest w początkowej kolejności poprawienie jej pH do poziomu obojętnego, na dowód przez wysypanie jej trocinami drzew iglastych lub korą, a później zakwaszanie nawozem lub specjalistycznymi preparatami.

Do zakwaszania gleby możemy wziąć:

  • torfu
  • nawozów siarkowych (siarka granulowana)
  • specjalnych preparatów oddanych do zakwaszania
  • kawy

W wypadku zakwaszania torfem potrzebne jest wymieszanie z nim gleby w układu 1:1 na głębokości 15 – 20 cm. Rozwiązanie ten wydaje najpozytywniejsze wyniki, kiedy robiony jest jesienią. Ph torfu oscyluje w ścianach 3-5 i tymże samym po połączeniu go pół na pół z ziemią, daje dużo skuteczne rezultaty. Jeżeli chodzi o trociny i korę, to źle widziane są one za czymś, jakie istnieje w kształcie skutecznie zakwasić glebę, w rzeczywistości jednak obniżają one jej pH tylko w zakresie strefy korzeniowej.

Mało atrakcyjnym, jednakże bardzo funkcjonalnym oraz co najistotniejsze bezpiecznym sposobem na zakwaszenie gleby jest podlewanie roślin kawą. Napar kawowy ma życie zakwaszające, jeżeli połączymy go w sądzie 1:1 z wodą deszczową, uzyskamy dużo efektywny sposób zakwaszający, i do wprowadzania w sukcesie roślin doniczkowych. Co rzeczywistość jego funkcjonowanie będzie wyjątkowo wymagające, a na dłuższą metę bardzo bezpieczniejsze niż stosowanie sztucznych nawozów.

W sukcesie gotowych preparatów do zakwaszania możemy kierować je zarówno do podsypywania, kiedy również podlewania po rozpuszczeniu ich w wodzie. Preparaty też stanowią tę zaletę, że mogą być wdrażane przez cały okres wegetacyjny roślin. Podczas stosowania niezbędne jest odporne monitorowanie poziomu pH tak, żeby uzyskany zysk był głównie podobny.

Wybór sposobu zakwaszania winien być dostosowywany do rodzaju gleby także jej odczynu. Najszybszym sposobem na pewne zakwaszenie gleby, jest wysianie do niej siarki granulowanej lub pylistej. Siarka działa bardzo wolno, jeżeli stosujemy umiarkowane ilości, wiosną możemy przystępować teraz do siewu i sadzenia. Jeżeli jednak używamy od 2,5 do 3,5 kg na 10m2, to zanim zagospodarujemy glebę, musi przejść przynajmniej rok. Siarkę w częściach do 100g na 10m2, możemy korzystać nawet po posadzeniu roślin.

Aby utrzymać efekt zakwaszania gleby, należy zwolnić ze stosowania obornika, naturalnego kompostu czy nawozów wapniowych i magnezowych. Podlewać rośliny najlepiej przy użyciu deszczówki (woda z kranu zawiera wapń), a dodatkowo nawozić przy zastosowaniu kwaśnych nawozów.

Utrzymanie właściwego pH gleby możliwe jest właśnie wtedy, jak na bieżąco kontrolujemy jej poziom. Należy obserwować glebę oraz rośliny i powodować kontrolny pomiar przynajmniej raz w roku. Jeżeli wartość pH będzie odbiegać z tej, jaka jest niezbędna, konieczne jest zrobienie kroków w końcu zakwaszenia ogrodowej ziemi.